Where ever i go, whatever i ate, tetap juga my hometown tmpt yg plg comfort serta yg terbaik utk saya tinggal & tetap juga kolo mee n laksa sarawak adlh yg terlazat sekali yummmmmy...:-)
Here i upload some sarawak popular dish, try it went u go 2 sarawak ar, u will not disappointed fren:-)
This is sarawak famous noodle, mee kolo. Erm sy tak jumpa lg mee yg bersaiz mcm nie kat semenanjung, saiz mee nie lbh kurang sm dgn mee segera. Kebiasaannya mee nie akan di campur dgn daging khinzir. Walaubagaimanapun, yg islam tetap boleh menikmati mee nie di tempat makan org islam, daging khinzir akn digantikan dgn daging ayam yg disiat-siat halus.
Di semenanjung pun terdpt byk jenis laksa, sy penah makan laksa penang, kuahnya mmg sedap tp sy sgt tak suka mee laksa tersebut yg besar(actually sy sgt geli, btknya mcm cacing). Laksa sarawak guna bihun, dicampur belacan, dihidang dgn udg, telur goreng yg dicincang sederhana halus dan daging ayam yg tlh di siat-siat halus. Mmg yummmmy la.....dont 4get 2 try it went u go 2 sarawak ar:-)
This menu called BBQ noodle, i'm not sure if u can find it at others place at sarawak, but if u go 2 Serian, it was very famous here. Menu nie stil guna mee kolo tp rs nya adalh rangup sperti km makan keropok mamee. Sy tak berapa pasti sos apa yg digunakan tp rasa2nya mayb dimasak dgn soy sauce, chili's sauce n tomato sauce i think, coz rs mee nie ada masam n manis. Sekali km rs mmg nak lg....caya la:-)
Nie adalah midin goreng. Sayur yg dignkan adalh sayur midin, tak tau kat semenanjung sayur nie nama apa ntah. Sayur nie akan di goreng dgn sambal belacan. Kalau dl masakan nie adalh mknn org kpg tp skrg ia dh dihidang kat restoran-restoran mewah bahkan hotel 5 star pun ada menghidang menu nie. Mmng sedap wlpun nmpk simpel je.
Ha nie satu lg menu yg plg sedap n tak akan ada dijumpai dimana-mana melainkan sarawak, iaitu pansuh manuk @ ayam pansuh . Nie merupakan makanan tradisional org iban or masyarakat pribumi di sarawak. Yg mana ayam yg tlh dipotong kecil-kecil dan dicampur dgn halia, lengkuas, sedikit garam, umbut laleh dan daun sup iban(bahan yg digunakan adalh bergantung kpd selera masing-masing) kemudian semua bhn ini akan diperap bersama ayam tersebut. Selepas berapa ketika baru dimasukkn ke dlm buluh kemudian bakar.
Yg ini adalah kacangma, ayam yg dimasak dgn daun herba. Sy tak tau nm daun herba 2. Yg sy tahu daun herba ini yg telah siap dikeringkan akan digoreng sehingga garing dan mengeluarkn bau yg wangi kemudian akan di tumbuk sehingga halus. Selain di campur dgn daun herba ini, ayam juga akan di masak bersama air halia dan arak. Masakan ini sangat baik utk ibu yg lepas bersalin ia mampu memanaskan badan dan melancarkan peredaran darah. It's my fav dish wlpun sy bukan ibu yg lepas bersalin hehe...
Nie adalah ikan masin terubok. Kalau kat kelantan mayb popular dgn budu, kat sarawak pula popular dgn ikan masin terubok. Sangat enak kalau dimakan bersama dgn nasi huma yg baru dituai erm boleh bertambah sampai 3 pinggan lol hehe:-)
This is Bak Kut Teh. Tak pasti bahan yg digunakan, juz tahu mamam saja.
Yang nie semua org pasti tahu, iaitu kek lapis sarawak. Kek yg unik, ada mcm2 kaler, bentuk, n corak, rasanya pun yummmmy.
2 comments:
huaaaaaaaa rindu semua makanan ni.. lama da x makan. nyam nyammmmmm sedapnya. thanks syg upload wat sy mengingati kembali makanan org sarawak.
hehe....len kali sy post yg lg yummmmy:-)
Post a Comment